Random Login Problems

classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Random Login Problems

Jason-24
I seem to be having a strange problem recently, with people not being able to log in to my sim.  The problems seem random as far as I can tell, and I can be logged into the sim while others are getting the login problems.  Sometimes it takes 20+ attempts before login is successful.  Once logged in, everything works correctly.  From the logs, it seems as if the services can't communicate with each other...

All services are run on the same Windows 2008 64bit Server Standard.

Here are some of the errors I'm seeing in my logs.  Any suggestions would be greatly appreciated!

opensim.grid.userserver.log
2010-04-29 10:48:37,224 INFO  - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Telling Virtual *** @ 1000,1000 (http://147.***.***.211:9000/) to prepare for client connection
2010-04-29 10:48:37,228 DEBUG - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Found appearance for Master Avatar
2010-04-29 10:48:40,262 ERROR - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Region responded that it is not available to receive clients
2010-04-29 10:48:40,266 ERROR - OpenSim.Framework.Communications.Services.LoginService [LOGIN END]: XMLRPC informing user Master Avatar that login failed due to an unavailable region

opensim.grid.messasgingserver.log
2010-04-29 10:47:28,345 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [FRIEND]: Got 1 region entries back.
2010-04-29 10:47:28,363 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for send. Server not running?  Exception http://127.0.0.1:8002/ Object reference not set to an instance of an object.
2010-04-29 10:47:49,793 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [LOGIN]: User Jason *** logged into region *** as root agent, building indexes for user
2010-04-29 10:47:49,798 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [MESSAGE SERVICE]: Requesting friends list for *** from http://127.0.0.1:8002/
2010-04-29 10:47:49,803 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [LOGIN]: Exception on UserLoggedOn: Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService.GetUserFriendList(UUID friendlistowner)
   at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService.UserLoggedOn(XmlRpcRequest request, IPEndPoint remoteClient)
2010-04-29 10:47:51,285 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for send. Server not running?  Exception http://127.0.0.1:8002/ Object reference not set to an instance of an object.
2010-04-29 10:47:51,292 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [FRIEND]: Got 1 region entries back.
2010-04-29 10:50:30,474 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()
2010-04-29 10:55:30,486 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()
2010-04-29 11:00:30,516 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Registered with user service at http://127.0.0.1:8002/
2010-04-29 11:05:30,522 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()

opensim.32bitlaunch.log
2010-04-29 09:53:11,391 DEBUG - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Told by user service to prepare for a connection from Jason *** b542****-ca4d20ba452b, circuit 135338118
2010-04-29 09:53:11,395 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** told of incoming root agent Jason *** b542***ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:11,399 DEBUG - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserServices [OGS1 USER SERVICES]: Verifying user session for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,419 DEBUG - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: User authentication returned False
2010-04-29 09:53:14,423 INFO  - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Denying access for user Jason *** because user connection was refused by the region
2010-04-29 09:53:14,437 DEBUG - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Told by user service to prepare for a connection from Jason *** b542***-ca4d20ba452b, circuit 135338118
2010-04-29 09:53:14,441 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** told of incoming root agent Jason *** b542***-ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:14,445 DEBUG - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserServices [OGS1 USER SERVICES]: Verifying user session for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,642 DEBUG - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: User authentication returned True
2010-04-29 09:53:14,645 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: No Authorization service is configured
2010-04-29 09:53:14,649 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** authenticated and authorized incoming root agent Jason *** b542***-ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:14,652 DEBUG - OpenSim.Framework.Capabilities.Caps [CAPS]: Registered seed capability /CAPS/706dd24f-33***b8ad5f920000/ for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,656 INFO  - OpenSim.Region.CoreModules.Avatar.ObjectCaps.ObjectAdd [OBJECTADD]: /CAPS/OA/b1bb96***9f-664bae06ae98/
2010-04-29 09:53:14,659 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EventQueue.EventQueueGetModule [EVENTQUEUE]: Adding new queue for agent b542***6-ca4d20ba452b in region Virtual ***
2010-04-29 09:53:14,663 DEBUG - OpenSim.Region.OptionalModules.Avatar.Voice.FreeSwitchVoice.FreeSwitchVoiceModule [FreeSwitchVoice] OnRegisterCaps: agentID b542***-ca4d20ba452b caps OpenSim.Framework.Capabilities.Caps
2010-04-29 09:53:20,458 ERROR - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin [OGS1 USER SERVICES]: Error when trying to fetch profile data by uuid from remote user server: System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin.ConvertXMLRPCDataToUserProfile(Hashtable data)
   at OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin.GetUserByUUID(UUID avatarID)
2010-04-29 09:53:20,463 WARN  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: We couldn't find a User Info record for b542***-ca4d20ba452b.  This is usually an indication that the UUID we're looking up is invalid


_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Random Login Problems

Chris Kennedy-2
I am really at a loss on this one. Only thing I can think of is, are you starting the grid services up in the correct order?
User, Grid, Asset, Inventory, and then Messaging

On 4/30/2010 10:59 AM, Jason wrote:
I seem to be having a strange problem recently, with people not being able to log in to my sim.  The problems seem random as far as I can tell, and I can be logged into the sim while others are getting the login problems.  Sometimes it takes 20+ attempts before login is successful.  Once logged in, everything works correctly.  From the logs, it seems as if the services can't communicate with each other...

All services are run on the same Windows 2008 64bit Server Standard.

Here are some of the errors I'm seeing in my logs.  Any suggestions would be greatly appreciated!

opensim.grid.userserver.log
2010-04-29 10:48:37,224 INFO  - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Telling Virtual *** @ 1000,1000 (http://147.***.***.211:9000/) to prepare for client connection
2010-04-29 10:48:37,228 DEBUG - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Found appearance for Master Avatar
2010-04-29 10:48:40,262 ERROR - OpenSim.Grid.UserServer.Modules.UserLoginService [LOGIN]: Region responded that it is not available to receive clients
2010-04-29 10:48:40,266 ERROR - OpenSim.Framework.Communications.Services.LoginService [LOGIN END]: XMLRPC informing user Master Avatar that login failed due to an unavailable region

opensim.grid.messasgingserver.log
2010-04-29 10:47:28,345 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [FRIEND]: Got 1 region entries back.
2010-04-29 10:47:28,363 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for send. Server not running?  Exception http://127.0.0.1:8002/ Object reference not set to an instance of an object.
2010-04-29 10:47:49,793 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [LOGIN]: User Jason *** logged into region *** as root agent, building indexes for user
2010-04-29 10:47:49,798 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [MESSAGE SERVICE]: Requesting friends list for *** from http://127.0.0.1:8002/
2010-04-29 10:47:49,803 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [LOGIN]: Exception on UserLoggedOn: Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService.GetUserFriendList(UUID friendlistowner)
   at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService.UserLoggedOn(XmlRpcRequest request, IPEndPoint remoteClient)
2010-04-29 10:47:51,285 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for send. Server not running?  Exception http://127.0.0.1:8002/ Object reference not set to an instance of an object.
2010-04-29 10:47:51,292 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.MessageService [FRIEND]: Got 1 region entries back.
2010-04-29 10:50:30,474 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()
2010-04-29 10:55:30,486 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()
2010-04-29 11:00:30,516 DEBUG - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Registered with user service at http://127.0.0.1:8002/
2010-04-29 11:05:30,522 ERROR - OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule [SERVER]: Unable to connect to server http://127.0.0.1:8002/ for registration. User service not running?  Exception Object reference not set to an instance of an object.    at OpenSim.Grid.MessagingServer.Modules.InterMessageUserServerModule.registerWithUserServer()

opensim.32bitlaunch.log
2010-04-29 09:53:11,391 DEBUG - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Told by user service to prepare for a connection from Jason *** b542****-ca4d20ba452b, circuit 135338118
2010-04-29 09:53:11,395 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** told of incoming root agent Jason *** b542***ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:11,399 DEBUG - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserServices [OGS1 USER SERVICES]: Verifying user session for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,419 DEBUG - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: User authentication returned False
2010-04-29 09:53:14,423 INFO  - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Denying access for user Jason *** because user connection was refused by the region
2010-04-29 09:53:14,437 DEBUG - OpenSim.Client.Linden.LLProxyLoginModule [CLIENT]: Told by user service to prepare for a connection from Jason *** b542***-ca4d20ba452b, circuit 135338118
2010-04-29 09:53:14,441 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** told of incoming root agent Jason *** b542***-ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:14,445 DEBUG - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserServices [OGS1 USER SERVICES]: Verifying user session for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,642 DEBUG - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: User authentication returned True
2010-04-29 09:53:14,645 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [SCENE]: No Authorization service is configured
2010-04-29 09:53:14,649 INFO  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: Region Virtual *** authenticated and authorized incoming root agent Jason *** b542***-ca4d20ba452b (circuit code 135338118)
2010-04-29 09:53:14,652 DEBUG - OpenSim.Framework.Capabilities.Caps [CAPS]: Registered seed capability /CAPS/706dd24f-33***b8ad5f920000/ for b542***-ca4d20ba452b
2010-04-29 09:53:14,656 INFO  - OpenSim.Region.CoreModules.Avatar.ObjectCaps.ObjectAdd [OBJECTADD]: /CAPS/OA/b1bb96***9f-664bae06ae98/
2010-04-29 09:53:14,659 DEBUG - OpenSim.Region.CoreModules.Framework.EventQueue.EventQueueGetModule [EVENTQUEUE]: Adding new queue for agent b542***6-ca4d20ba452b in region Virtual ***
2010-04-29 09:53:14,663 DEBUG - OpenSim.Region.OptionalModules.Avatar.Voice.FreeSwitchVoice.FreeSwitchVoiceModule [FreeSwitchVoice] OnRegisterCaps: agentID b542***-ca4d20ba452b caps OpenSim.Framework.Capabilities.Caps
2010-04-29 09:53:20,458 ERROR - OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin [OGS1 USER SERVICES]: Error when trying to fetch profile data by uuid from remote user server: System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin.ConvertXMLRPCDataToUserProfile(Hashtable data)
   at OpenSim.Region.Communications.OGS1.OGS1UserDataPlugin.GetUserByUUID(UUID avatarID)
2010-04-29 09:53:20,463 WARN  - OpenSim.Region.Framework.Scenes.Scene [CONNECTION BEGIN]: We couldn't find a User Info record for b542***-ca4d20ba452b.  This is usually an indication that the UUID we're looking up is invalid

_______________________________________________ Opensim-users mailing list [hidden email] https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users


_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Random Login Problems

Ai Austin
In reply to this post by Jason-24
At 11:00 01/05/2010, Jason <[hidden email]> wrote:
>I seem to be having a strange problem recently, with people not
>being able to log in to my sim.  The problems seem random as far as
>I can tell, and I can be logged into the sim while others are
>getting the login problems.  Sometimes it takes 20+ attempts before
>login is successful.  Once logged in, everything works
>correctly.  From the logs, it seems as if the services can't
>communicate with each other...


Jason, this sound like some issues we have been exploring for a while
(since 0.6.5 in fact) and that are present in 0.6.6 through 0.6.8
post fixed (current stable version) and also still show in 0..6.9
RC1.  We get the same sorts of messages and behaviors since 0.6.5
that you do with the messaging server have problems staying in touch
with the user server after some logins. We also get those region
unavailable messages in 0.6.9 RC1.  We have a single 32 bit Windows
Vista server for the URM (R=AI) services and the regions (Opensim.exe) server.

Justin CC and myself spent a lot of time in December trying to pin
things down and could not.  Justin thinks it might be my DNS or
host/network setup, but it does work fine on earlier versions of
Opensim (before 0.6.6). We are hoping it will just "go away" when the
refactored services in 0.7 are available.

Sorry I have no fixes to suggest.  But your different environment
observation of what appears to be similar symptoms might help point
te way to an underlying problem.

_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Random Login Problems

Opensimfan
hi,

very strange. i'm using the latest open-simulator git for stand alone (not compatible yet for grid mode) and

"Open-simulator 0.6.9.post-fixes.0a9c98e - built from Open-simulator git hash: 0a9c98e7c472f93986f2eedcfaff0d05c8686cee"  for OSGRID with MySQL 5.5.1 m2.

I have no big problems. Only the firs-time startup could have a lot of messages, because the viewers cache is empty. but after that smooth sailing :))  

try to build source code, and check all configuration files, to see there's a typo or something..

if you working in grid mode, your user account is shot to hell..!!  "Error when trying to fetch profile data by uuid from remote user server" in other words, your profile does not exist on the user-account server.
 
"We couldn't find a User Info record for b542***-ca4d20ba452b.  This is usually an indication that the UUID we're looking up is invalid"

maybe you can find a admin to fix it or create a new account...
_________________________________________
OpenSimFan

My Opensim/Second Life Blog
http://verwijs.wordpress.com

(Dutch, basic hardware/software help windows, Mac, Linux)
http://verwijs-pc.nl

My Twitter Page:
http://twitter.com/OpenSimFan

My Facebook page (be my friend, please )
http://www.facebook.com/andre.verwijs

My Google+ page (follow me please )
André Verwijs - Google+
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Random Login Problems

Jason-24
Even though it says that it can't find the user info, after a few login attempts (sometimes as many as 20), it will work, so the user account does work correctly...



From: DutchGlory
To: [hidden email]
Sent: Sun, May 2, 2010 9:14:06 AM
Subject: Re: [Opensim-users] Random Login Problems


hi,

very strange. i'm using the latest open-simulator git for stand alone (not
compatible yet for grid mode) and

"Open-simulator 0.6.9.post-fixes.0a9c98e - built from Open-simulator git
hash: 0a9c98e7c472f93986f2eedcfaff0d05c8686cee"  for OSGRID with MySQL 5.5.1
m2.

I have no big problems. Only the firs-time startup could have a lot of
messages, because the viewers cache is empty. but after that smooth sailing
:)) 

try to build source code, and check all configuration files, to see there's
a typo or something..

if you working in grid mode, your user account is shot to hell..!!  "Error
when trying to fetch profile data by uuid from remote user server" in other
words, your profile does not exist on the user-account server.
 
"We couldn't find a User Info record for b542***-ca4d20ba452b.  This is
usually an indication that the UUID we're looking up is invalid"

maybe you can find a admin to fix it or create a new account...
--
View this message in context: http://opensim-users.2152040.n2.nabble.com/Random-Login-Problems-tp4986440p4992913.html
Sent from the opensim-users mailing list archive at Nabble.com.
_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users


_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Random Login Problems

Jason-24
In reply to this post by Ai Austin
I'm fairly confident that we don't have a network or DNS issue; we're on a large university network with no other signs of network problems.  The fact that it complains about trying to connect to 127.0.0.1 makes me think it has to be a problem with one of the services not correctly communicating with the others.

This might be a showstopper for us, if people can't consistently and reliably log in...


From: Ai Austin <[hidden email]>
To: [hidden email]
Sent: Sun, May 2, 2010 7:02:34 AM
Subject: Re: [Opensim-users] Random Login Problems

At 11:00 01/05/2010, Jason <[hidden email]> wrote:
> I seem to be having a strange problem recently, with people not being able to log in to my sim.  The problems seem random as far as I can tell, and I can be logged into the sim while others are getting the login problems.  Sometimes it takes 20+ attempts before login is successful.  Once logged in, everything works correctly.  From the logs, it seems as if the services can't communicate with each other...


Jason, this sound like some issues we have been exploring for a while (since 0.6.5 in fact) and that are present in 0.6.6 through 0.6.8 post fixed (current stable version) and also still show in 0..6.9 RC1.  We get the same sorts of messages and behaviors since 0.6.5 that you do with the messaging server have problems staying in touch with the user server after some logins. We also get those region unavailable messages in 0.6.9 RC1.  We have a single 32 bit Windows Vista server for the URM (R=AI) services and the regions (Opensim.exe) server.

Justin CC and myself spent a lot of time in December trying to pin things down and could not.  Justin thinks it might be my DNS or host/network setup, but it does work fine on earlier versions of Opensim (before 0.6.6). We are hoping it will just "go away" when the refactored services in 0.7 are available.

Sorry I have no fixes to suggest.  But your different environment observation of what appears to be similar symptoms might help point te way to an underlying problem.
_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users


_______________________________________________
Opensim-users mailing list
[hidden email]
https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/opensim-users